Consumata zilnic, cruda, mai ales sub forma de salata, varza previne tumorile maligne si anemiile. Exista patru varietati de varza, toate valoroase din punct de vedere medical: varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles si varza creata.
In compozitia sa, varza are mari cantitati de apa, dar si substante tonice precum proteine, glucide, vitamine, A, B1, B2, B6, B9, C, E, K, si saruri minerale ca fosfor, sodium, calciu fier, iod, cobalt.
In plus, varza rosie, care are efecte depurative si o valoare nutritiva mai mare decat cea alba, contine resveratrol, o minune de antioxidant, de fapt, cel mai puternic cunoscut pana acum.
Varza alba, sortimentul cel mai des folosit la noi, este un aliment nutritiv, energizant, remineralizant, diuretic, antihemoragic, antiseptic, cicatrizant, antidiabetic si antianemic. Cercetari recente au evidentiat faptul ca varza cruda, consumata cu regularitate, previne cancerul de colon.
Consumata de trei ori pe saptamana, varza contribuie la completarea necesarului de vitamine si minerale in cazul celor care sufera de anemie. In cazul persoanelor in varsta, varza este revigoranta si combate procesul de imbatranire prematura. Datorita acidului folic din compozitie, consumul de varza se recomanda si femeilor insarcinate.
Salata de varza, care se recomanda zilnic, langa o friptura, cartofi prajiti, pilaf, se prepara simplu, fara prea multe adaosuri sau combinatii. Se taie varza si o ceapa marunt, preferabil ceapa rosie, se freaca bine cu sare, se adauga ulei de masline, zeama de lamaie sau otet de mere, putin piper si deasupra se presara morcov dat prin razatoarea mica.
Varza cruda este folosita extern pentru vindecarea plagilor, entorselor si nevralgiilor precum si impotriva furunculelor. La sate, chiar si azi, durerile de spate sau de articulatii sunt calmate cu frunze de va