Euro a înregistrat, în intervalul 31 octombrie - 4 noiembrie, cea mai mare depreciere din ultimele două luni, în raport cu dolarul, în condiţiile în care conflictul politic din Grecia ameninţă punerea în aplicare a planului stabilit de liderii europeni pentru criza datoriilor.
Moneda unică a pierdut 2,5% săptămâna trecută, ajungând la 1,3792 dolari pe piaţa din New York. Acesta a fost primul declin săptămânal înregistrat de euro din 7 octombrie până la momentul actual. Totodată, scăderea este cea mai mare consemnată după săptămâna încheiată în 9 septembrie, când deprecierea a fost de 3,9%.
La data de 1 noiembrie, euro a coborât până la 1,3609 dolari - cel mai redus curs din 12 octombrie, după ce premierul elen George Papandreou a anunţat că va organiza un referendum pe marginea celui de-al doilea pachet de salvare obţinut de Grecia pentru prevenirea intrării în incapacitate de plată. Ulterior, premierul de la Atena a renunţat la ideea referendumului.
Analiştii sunt de părere că pieţele vor continua să fie atente la situaţia din Grecia. Amintim că, vineri noaptea, Papandreou a obţinut votul de încredere în Parlamentul de la Atena, iar sâmbătă i-a cerut şefului statului, Karolos Papoulias, să înceapă discuţiile în vederea formării unui guvern de tranziţie şi de consens naţional. Votul din Parlament este crucial pentru ratificarea acordului european de reducere a datoriei Greciei şi pentru viitorul ţării. Conform datelor oficiale, Cabinetul lui Papandreou a obţinut 153 de voturi "pentru", în Parlament, din 298 de voturi exprimate. Restul de 145 de parlamentari au votat împotriva guvernului.
* Christian de Boissieu: "Nu asistăm la o criză a monedei euro"
Problemele actuale ale Europei sunt creşterea economică lentă şi şomajul, nu moneda euro, a declarat vineri, Christian de Boissieu, preşedintele Consiliului de Analiză Economică din Franţa,