Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat propune o nouă lege după care să funcţioneze asociaţiile de proprietari. Liga a iniţiat un proiect de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, act normativ care urmează să fie lansat în dezbatere publică. După perioada de consultare a asociaţiilor de proprietari, proiectul legii va fi trimis Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Dezvoltării şi Parlamentului.
Printre modificările aduse, faţă de forma actuală, se numără atât faptul că toate deciziile importante vor trebui să fie luate cu aprobarea a cel puţin două treimi dintre locatari, cât şi faptul că asociaţiile de locatari nu vor mai fi subordonate primăriilor.
Faţă de actuală Lege 230/ 2007 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, proiectul de act normativ iniţiat de Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat aduce câteva modificări. Pe lângă explicarea termenilor de condominiu, proprietate individuală sau unitate de proprietate, în proiectul de lege au fost enumerate toate părţile comune care nu pot fi încluse în proprietea individuală.
Astfel, sunt considerate a fi părţi comune "fundaţia imobilului, terenul pe care acesta a fost construit, clădirea propriu-zisă, căile de acces, scările, casa scărilor, coridoarele, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi, subsolul, coşul de fum, instalaţiile de încălzire, apă, canalizare, branşamentele de gaze, tubulatura de evacuare a gunoiului, ghena, structura de rezistenţă, faţadele, acoperişul sau teresele". Se instituie, de asemenea, obligativitatea consolidării de urgenţă a imobilelor afectate de cutremure şi se interzice intervenţia individuală în astfel de cazuri.
Tot la capitolul obligaţii, proiectul de lege prevede "că la dobândirea unei noi proprietăţi, noul proprietar este obligat să depună la asociaţie co