Procurorii DIICOT Hunedoara au trimis în judecată 43 de persoane care au interceptat ilegal convorbiri telefonice, SMS-uri şi discuţii ambientale.
Principalul acuzat este Nicolae Dan Oproiu, care a deţinut, utilizat şi comercializat direct şi online produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor şi transmisiilor de date efectuate prin intermediul telefoanelor mobile şi a discuţiilor ambientale. Astfel, procurorii DIICOT au identificat 42 de inculpaţi printre care se numără şi un avocat din cadrul Baroului Iaşi care ar fi achiziţionat de la Nicolae Dan Oproiu una dintre variantele de ascultare a telefoanelor mobile.
Iaşi: Administratorul firmei care vindea softuri pentru interceptările telefonice ilegale a fost arestat (VIDEO)
Conform unui comunicat al DIICOT, „inculpaţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane ţintă şi au utilizat produsele software realizând interceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite sau transmise de către alte persoane. Softul oferit de inculpat era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder.
Interceptări în dosarul de corupţie de la Universitatea de Medicină din Iaşi: „Ghinionul tău e că ţin minte ce am de primit” (Motivare)
Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat a informaţiilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate şi transmiterea către un cont anterior configurat a conţinuturilor SMS-urilor primite sau transmise de la telefonul ţintă. Varianta Pro a programului asigura în plus ascultarea comunicaţiilor ambientale, iar varianta ProX asigura şi ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului-ţintă. În prealabil, programul asigura transmiterea unui SMS de avertizare la iniţierea sau primirea unui apel telefon