Guvernul de la Paris va prezenta astăzi un nou set de măsuri de austeritate, bazat pe reducerea drastică a cheltuielilor bugetare şi pe majorarea unor taxe.
Franţa se pregăteşte pentru al doilea pachet de măsuri de austeritate din ultimele două luni. Noile propuneri vor fi prezentate astăzi de Guvernul de la Paris, care recurge iar la tăieri în efortul de a-şi diminua deficitul bugetar şi de a-şi păstra ratingul de ţară „AAA" (cel mai bun posibil), care îi permite să se împrumute la dobânzi reduse.
Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat deja că va fi nevoit să aplice tăieri adiţionale în valoare de 6-8 miliarde de euro pentru a consolida finanţele statului. Mai mult, din cauza problemelor din cadrul zonei euro, prognoza oficială de creştere economică a Franţei pentru 2012 a fost revizuită în scădere de la 1,75% la 1%.
Franţa s-a angajat să-şi reducă deficitul bugetar de la 5,7% din PIB în 2011 (adică 113 miliarde de euro) la 4,5% din PIB în 2012, iar în 2013 să atingă ţinta de 3% din PIB prevăzută în Tratatul de la Maastricht.
Rating „AAA" cu orice cost
Pachetul de măsuri de austeritate prezentat la sfârşitul lunii august se baza în totalitate pe sporirea veniturilor din taxe şi impozite ale statului. Noul set este concentrat însă pe reducerea cheltuielilor bugetare.
Dintre măsurile de austeritate aplicate deja în Franţa, cea mai contestată a fost de departe majorarea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani. Pe lângă aceasta, statul a economisit bani din eliminarea unei serii de beneficii sociale.
Acum, statul vrea să majoreze o serie de impozite - printre care cel pe venit pentru persoanele cu câştiguri peste medie, să elimine o zi liberă de sărbătoare pentru bugetari şi să introducă taxe noi. Executivul francez ia în calcul şi majorarea ratei TVA pentru o categorie de servicii (printre care se regăseşte şi industria re