România va primi la mijlocul lunii noiembrie acordul Comisiei Europene în ceea ce priveşte prelungirea perioadei de tranziţie cu doi ani, până la finele lui 2013, pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.
”Noi am prezentat Comisiei Europene o situaţie privind piaţa laptelui în România, respectiv cantităţile de lapte conform şi neconform care se procesează şi am solicitat posibilitatea extinderii perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă, până la finele lui 2013. În cursul acestei luni, în data de 14-15 noiembrie, cu ocazia şedinţei Comitetului veterinar permanent pe domeniul siguranţei alimentelor se va vota acordul pentru această derogare. De altfel, noi am primit un acord de principiu din partea Comisiei în urma informărilor trimise de ANSVSA, am lămurit deja toate aspectele, iar statele membre nu au ridicat obiecţii. După vot, România primeşte derogarea de a procesa încă doi ani şi lapte neconform, iar produsele obţinute din acest lapte se vor pune doar pe piaţa naţională”, a subliniat Roatiş.
Şeful ANSVSA a precizat că decizia CE va fi retroactivă chiar dacă ea nu va fi publicată în monitorul oficial al CE până la 1 ianuraie 2012.
”Această decizie este retroactivă chiar dacă nu este publicată până la 1 ianuarie 2012. Acest lucru înseamnă că nu va fi nici o problemă pentru procesatori să colecteze lapte şi să-l transforme în produse”, a spus Radu Roatiş.
Derogarea oferă, în primul rând, procesatorilor posibilitatea de a colecta lapte de vacă de la gospodăriile ţărăneşti cu 1-3 vaci, dar şi de a oferi produse lactate pe o piaţă internă sufocată de produse din import.
'Beneficiile acestei decizii sunt majo