Oamenii de ştiinţă din Regatul Unit au conceput un vaccin care ar putea să protejeze organismul uman împotriva tututor tipurilor de virusuri, pe toată perioada vieţii.
Vaccinul universal anti-gripal vine sub forma unei singure doze injectabile, care promite protecţie împotriva mai multor tipuri de virusuri care cauzează gripă, fie aceasta sezonieră, aviară sau porcină.
Citeşte şi:
Gripa dă târcoale. Te vaccinezi?
Vârstinicii şi femeile însărcinate sunt mult mai vulnerabili în faţa pericolului viral, motiv pentru care trebuie să se vaccineze anual, înaintea fiecărui sezon rece. Noul vaccin, denumit Flu-v, administrat o singură dată a dat însă rezultate promiţătoare la testele clinice şi în ceea ce priveşte această categorie de vârstă mai vulnerabilă.
Prezentarea Flu-v va avea loc săptămâna următoare la conferinţa internaţională privind vaccinarea de la Londra.
Oamenii de ştiinţă estimează că o testare clinică amplă va avea loc în curând, pentru ca vaccinul să fie disponibil pe piaţă în cel mult trei până la cinci ani. Dacă rezultatele testelor vor fi în continuare pozitive, organizaţia Retroscreen Virology va oferi vaccinul universal anti-gripă Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie.
"Acest vaccin are efecte biologice benefice care merită să fie investigate în continuare", a declarat profesorul John Oxford, virusolog la spitalul St Barts şi Royal London şi director ştiinţific al organizaţiei Retroscreen Virology care a efectuat testele clinice.
Vaccinarea funcţionează prin "învătarea" sistemului imunitar să recunoască virurusile şi să-şi formeze singur o barieră de apărare. Însă formaţiunile virale au capacitatea de a-şi modifica "învelişul", motiv pentru care sunt mai greu de recunoscut de sistemul imunitar.
Flu-v a fost conceput în urma identificării unor elemente de "profunzime" ale virusurilor, ce ră