Conceptul \"too big to fail\" (prea mare ca să cadă – trad. engl.) a devenit cunoscut lumii întregi în toamna anului 2008, când falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers a fost dominoul care a căzut şi a tras după el finanţele lumii întregi într-o gravă criză asemănată numai cu Marea Depresiune.
Astăzi, nu avem de unde şti dacă o eventuală salvare a Lehman Brothers la momentul de răscruce septembrie 2008 ne-ar fi scăpat, dacă nu de criza economică, cel puţin de gravitatea acesteia.
În cadrul summitului G20 desfăşurat în cursul acestei săptămâni, Consiliul de Stabilitate Financiară (Financiar Stability Board, FSB) a publicat o listă cu 29 de bănci de importanţă sistemică care vor trebui să-şi majoreze capitalul pentru a îndeplini cele mai recente cerinţe de siguranţă financiară.
Printre acestea se numără opt bănci din SUA, 17 bănci europene, trei instituţii financiare din Japonia şi una din China, transmite presa internaţională.
Iată lista celor 29 de nume de temut, având în vedere că falimentul uneia dintre băncile de mai jos ar putea genera o nouă degringoladă în lumea financiară.
Bank of America (SUA)
Bank of new York Mellon (SUA)
Goldman Sachs (SUA)
JP Morgan Chase (SUA)
Morgan Stanley (SUA)
Citigroup (SUA)
State Street Bank (SUA)
Wells Fargo (SUA)
Lloyds Banking Group (Marea Britanie)
Royal Bank of Scotland (Marea Britanie)
Barclays (Marea Britanie)
HSBC (Marea Britanie)
Credit Agricole (Franţa)
Societe Generale (Franţa)
BNP Paribas (Franţa)
Banque Populaire (Franţa)
Deutsche Bank (Germania)
Commerzbank (Germania)
UniCredit (Italia)
UBS (Elveţia)
Credit Suisse (Elveţia)
Dexia (Belgia)
ING (Olanda)
Banco Santander (Spania)
Nordea (Suedia)
Mitsubishi UFJ (Japo