Numărul pacienţilor care vin la Spitalul Judeţean, direct la Urgenţe, a crescut exponenţial de când legea limitează numărul consultaţiilor la medicii de familie. Cei mai mulţi dintre bolnavi au nevoie doar de consultaţie.
Pe secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean Alba ajung zilnic, în jur de 130 de persoane. Medicii au constatat că în majoritatea situaţiilor nu este vorba de cazuri medicale de Urgenţă, ci doar de consultaţii simple.
15 la sută sunt urgenţe grave
Urgenţele grave sunt considerate de medici cele cauzate de accidentele de circulaţie, accidente de muncă, traumatismele, infarctul miocardic, tulburările de ritm cardiac , emboliile pulmonare. Cu astfel de probleme ajung la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean doar 15 la sută dintre pacienţi. O altă categorie este cea a urgenţelor obişnuite, cum ar fi un puseu hipertensiv. Procentual: 25 la sută.
Medicii de la Urgenţă susţin că restul pacienţilor care se prezintă pe secţie, adică 60 la sută din totalul cazurilor, ar trebui să se adreseze medicilor de familie. „Este vorba de persoane care acuză că le doare un picior de câteva zile, că au dureri de cap, că fac febră. Sunt cazuri care pot fi rezolvate fără probleme de medicii de familie, Numai că pentru asta trebuie să se şi prezinte acolo“, susţine Ioan Boilă, şeful Secţiei de Urgenţă de la Spitalul de Urgenţă Alba.
Un răspuns la întrebarea de ce pacienţii aleg secţia de Urgenţă în locul medicilor de familie vine chiar din partea personalului medical ale secţiei. „Oamenii s-au învăţat să vină la Urgenţă. Aici, li se face gratuit un set de analize, o radiografie dacă e cazul. Practic, scurtează nişte drumuri“, a mai completat Ioan Boilă.
Cei mai mulţi apelează la acest serviciu ca să fie siguri că sunt consultaţi gratis.„Am venit la Urgenţă pentru că la medicul de familie nu am făcut programare din timp. M