Evenimentele recente din Grecia constituie o lectie aspra pentru natiunea romana. Fiindca nu ma tem de greci nici cand aduc daruri, voi pune accent pe adevarul faptelor, interpretandu-le dupa motivul cararii fara sfarsit atat de bine reprezentat in cultura lor si a noastra.
Ravniti ca si noi de imperiile vremelnice din jur, grecii si-au pierdut fala si forta de odinioara, dar si-au pastrat in foarte grele conditii de trai demnitatea, limba si traditiile.
Au supravietuit cultivandu-si pamanturile aride si dand lectii de turism intregii omeniri de doua milenii. Invatatii lor au fondat academiile romane, iar dupa cateva secole discipolii acestora le-au infiintat pe cele irlandeze, franceze, britanice.
In Atena s-a nascut democratia
Fiindca democratia si republica s-au nascut in agora, Atena a devenit un fel de Tropaeum Traiani pentru UE, iar Grecia si insulele, locuri ideale pentru vilegiatura si vilele pensionarilor occidentali. Obisnuiti din zorii civilizatiei cu un adevarat cult pentru democratie si libertati, puterile lor politice, cu mici exceptii, si-au slujit cu credinta cetatenii. Dar situatia actuala s-a mai repetat in istoria lor.
Intre realitatea social-politica a Republicii Elene si aceea a Romaniei exista numai deosebiri. Vazand ca populatia e credula si docila, ca nu-si foloseste dreptul la vot spre a sanctiona suficient de dur managementul afectat de incompetenta si coruptie, guvernantii romani au incalecat drepturile si libertatile populare, nu de azi - de ieri, impunand orice masuri au dorit, chiar si in dispretul Constitutiei.
Demagogie, populism, manipulare
Sa nu ne ascundem dupa deget. Doleantele poporului roman, proiectele anuntate in campanii electorale de un primitivism specific lumii a treia, sunt uitate imediat dupa urcarea in jilturile puterii, care, ca sa nu se v