România ar trebui să poată beneficia de fonduri europene dacă, pe fondul crizei actuale a zonei euro, va fi nevoie ca statul să sprijine, într-un fel sau altul, sectorul bancar, este de părere profesorul Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe.
"Eu pledez pentru un proiect prin care România să poată folosi fonduri europene pentru a sprijini sectorul bancar, dacă va fi cazul. Noi importăm efectele crizei actuale din zona euro, nu le producem, ceea ce înseamnă că ar trebui să putem folosi fonduri UE pentru a ne proteja de aceste efecte sau pentru a le trata", a declarat pentru gândul Dăianu, care a ocupat şi funcţia de economist-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).
Ieşirea Greciei din criză: "Nu te poţi dezvolta tot tăind din salarii sau mărind taxe"
În ceea ce priveşte actuala criză din zona euro, cu epicentrul în Grecia, fostul ministru de Finanţe consideră că "cei care spun că Grecia nu îşi poate reveni doar prin măsuri de austeritate au, într-o anumită măsură, dreptate", din două mari motive. "Primul este că aplicarea măsurilor de austeritate va amâna momentul în care economia îşi va reveni. Nu te poţi dezvolta tot tăind din salarii sau mărind taxe. Al doilea motiv este cel de ordin social. Cum poate rezista populaţia la 10 ani de măsuri de austeritate? Vor apărea tensiuni sociale", ne-a declarat el.
Soluţia propusă de unii economişti pentru salvarea Greciei, de reîntoarcere a puterii de la Atena la drahmă şi de folosire a instrumentului de depreciere, are, la rândul ei, logică, după cum explică profesorul Dăianu.
El susţine că cele două probleme, respectiv salvarea zonei euro şi salvarea Greciei, trebuie analizate separat: "Una este gestionarea crizei, asigurarea funcţionării pieţelor financiare şi alta este situaţia Greciei". "Eu cred că ipoteza de lucru la nivelul liderilor zonei euro a fost, de la bun început, <îi ţinem în bra