Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale americane de Contraspionaj, chinezii şi ruşii duc o politică agresivă de obţinere a secretelor militare, tehnologice şi economice ale Statelor Unite, informează Huffington Post.
"China este cel mai activ şi mai perseverent jucător al spionajului economic mondial, în timp ce serviciile de informaţii ruseşti dirijează o serie de activităţi menite să colecteze informaţii din baza de date economică şi tehnologică a Statelor Unite", potrivit informaţiilor culese de la 14 agenţii de servicii secrete americane.
Raportul arată că Rusia şi China se consideră principalii competitori strategici ai Statelor Unite, motiv pentru care au devenit cei mai activi spioni ai economiei şi tehnologiei americane. China a fost acuzată în mod repetat că ar fi sponsorizat infracţiunile informatice împotriva bazelor de date SUA, atentând şi la securitatea sateliţilor americani.
Raportul arată că ţintele atacurilor au fost agenţiile guvernamentale, companiile private şi universităţile. Legăturile cu bazele de date ale acestora au fost stabilite şi prin intermediul altor state apropiate SUA. Oficialii serviciilor de informaţii chineze se folosesc de cetăţenii chinezi care au acces în interiorul companiilor pentru a sustrage date importante. China neagă acuzaţiile şi susţine că şi ţara lor a fost victima spionajului informatic.
Raportul estimează că pe viitor spionii îşi vor canaliza atenţia pe sustragerea de date referitoare la resursele naturale, tehnologie militară, energie verde şi sănătate, iar aceştia nu vor fi neapărat state importante pe harta politică a lumii ci, dimpotrivă vor fi actori mai mici pe scena globală. (Ionela Samoilă)
Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale americane de Contraspionaj, chinezii şi ruşii duc o politică agresivă de obţinere a secretelor militare, tehnologice şi economice al