Românii au multe obiceiuri. Atât de multe, că e imposibil să le cunoşti pe toate. În satele de munte din judeţul Mureş, spre exemplu, oamenii îşi îngroapă morţii lângă casă. E o datină veche de sute de ani, iar sătenii spun că procedează aşa pentru că cimitirul satului e prea departe. Românii au multe obiceiuri. Atât de multe, că e imposibil să le cunoşti pe toate. În satele de munte din judeţul Mureş, spre exemplu, oamenii îşi îngroapă morţii lângă casă. E o datină veche de sute de ani, iar sătenii spun că procedează aşa pentru că cimitirul satului e prea departe.
În localităţile Răstoliţa şi Andreneasa din judeţul Mureş, aproape că nu e casă în grădina căreia să nu vezi câte o cruce. Nu e un obicei păgân. S-a înrădăcinat aşa din moşi strămoşi. Pe Dumitru Movilă l-am văzut într-o împrejmuiredin curte, de unde se zăreau şi vârfurile câtorva cruci.
Ne-a primit în ograda sa şi ne-a spus povestea lui şi a cimitirului din grădină, fiind cel care are cei mai mulţi morţi îngropaţi lângă casă din tot satul Andreneasa. Aproape că nu trece zi să nu urce pe dealul din spatele gospodăriei. Vine aici ba cu lumânări, ba pregătit să facă ordine la morminte. Are 11 rude pe care le-a îngropat în curtea sa. A moştenit şi el tradiţia de la străbunicii lui şi aşa vrea să ducă obiceiul mai departe.
“Aici îi am pe străbunicii mei, îngropaţi la 1729, pe bunici, pe cei patru fraţi ai mei care au murit în război, un unchi şi pe părinţii mei. E cimitirul familiei. Cel al satului e la 3 kilometri depărtare şi aşa e la noi din moşi-strămoşi, morţii să fie lângă casă”, ne-a spus Dumitru Movilă (66 de ani). Mâine, în aceste sate se face pomenirea morţilor. “Preoţii vin aici şi ţin predică pentru sufletele celor adormiţi”, ne-a mai spus nea Movilă. Nu îi place cum arată acum locul unde se odihnesc neamurile sale, dar e hotărât ca primăvara viitoare să amenajeze cimitirul din grădin