Pentru a acoperi cheltuielile cu întreținerea pentru tot anul, românii posesori de vile sau pensiuni în zone turistice le închiriază de sărbători integral grupurilor, cu 250- 350 de euro pe noapte.
Cât de dispus ești să-ți lași casa unor străini pentru câteva zile contra unor sume bunicele? Poate mulți dintre noi n-am fi atât de deschiși unei asemenea idei, însă de când cu problemele economice, cei care au case de vacanță în zone montane fac concurență proprietarilor de pensiuni și cabane când vine vorba de închiriatul locuințelor în perioada sărbătorilor de iarnă. Deși tarifele variază în funcție de amplasament, dotări, spațiu sau zilele de cazare, în medie, o vilă, cabană sau pensiune se închiriază, pe noapte, cu 250 de euro pentru Crăciun și 350 de euro pentru Revelion.
Adrian Eftimie locuiește într-o vilă în Râșnov. De trei ani nu-și petrece sărbătorile acasă, întrucât alege să-și închirieze locuința. „Cu banii pe care-i iau de Crăciun și Revelion, plătesc curentul și satelitul tot anul“, spune el, menționând că anul acesta cererea pentru rezervarea vilei a fost cu 100% mai mare decât anul trecut. Febra închirierilor pentru sărbători a început în urmă cu o lună, iar pentru Revelion vila este deja rezervată. Grupul a plătit 7.500 de lei (aproximativ 1.725 de euro) pentru cinci nopți/șase zile de cazare, fără nimic altceva inclus. Vila dispune însă de zece camere, curte, foișor, masă de biliard etc. Până în acest moment, proprietarul nu a bătut palma pentru perioada Crăciunului, dar închirierea locuinței pentru trei nopți costă 3.500 de lei (aproximativ 800 de euro).
Cât cer și ce oferă proprietarii
Cazul lui Eftimie nu este singular. În mod normal, cu Revelionul și Crăciunul, proprietarii de unități de cazare își scot pârleala pe tot anul, mai ales că, în România, din turism, atunci când se câștigă, se câștigă do