Zilele acestea, la Iaşi, cetăţenii majori, chiar şi de vârsta senectuţii, au putut urma o formă de învăţământ inedită. Una în care în timpul orelor s-a băut după poftă. Numai vin. Chiar şi pe nemâncate. Vin roşu, alb, sec, demisec, dulce, licoros, minunăţii de toate gusturile şi culorile. Este vorba de Şcoala Vinului, o manifestare în premieră ce a avut loc în cadrul primului Festivalul internaţional de Vin, Artă şi Gastronomie Provino aflat în desfăşurare în buricul Moldovei, la Iaşi, şi despre care Jurnalul Naţional a anunţat. Astfel, chelneri cu sau fără calificare, şomeri aspiranţi la un titlu de angajare într-un restaurant sau chiar cramă au putut opta pentru dobândirea de noi cunoştinţe, de această dată în domeniul viei şi vinului. Dacă la celelalte manifestări, în special la degustări, ieşenii amatori de şpriţuri scurte - câte o duşcă per stand, foc cu foc, au dat buzna, la şcoala vinului au ajuns în general studioşii. Studioşi în ale vinului, oricine a poftit a participat la cursurile desfăşurate, în serii, la orele de predare şi, evident, practică, direct la buza paharului. Învăţăceii cu nasurile roşii şi obrajii rozalii au participat cu poftă la cursuri practice şi teoretice de introducere în lumea vinului. Instruirea complexă a avut loc pe durata a şase ore în grupe de câte 30 de persoane. “Profesorii”, trainerii, cum s-au autointitulat cadrele cu experienţă, au fost nume grele din domeniul viei şi vinului. Dan Boboc, preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, sau Marian Timofti, preşedintele Organizaţiei Somelierilor din România 2011, un specialist educat la şcoli înalte, restaurante şi crame din Italia. Lecţiile primite de învăţăcei s-au referit la noţiuni privind modul de apreciere a unui vin bun, de servire şi de asociere a licorii cu mâncarea. La final fiecare a primit o diplomă de participare, bună de pus în ramă. Au fost şi “şc