John Corzine, președintele boardului și CEO al MF Global, și-a dat vineri demisia de la conducerea firmei pe care a condus-o spre faliment. El plănuia să creeze un mini-Goldman Saachs, dar, în final, a creat un mini-Lehman Brothers, transmite Associated Press.
Fostul guvernator de New Jersey și fost președinte al Goldman Sachs, Corzine, a părăsit conducerea MF Global la o săptămână de la falimentul rapid al companiei, urmat de câteva acuzații dure la adresa acesteia.
MF Global s-a prăbușit în faliment luni, iar Corzine a angajat un avocat penal, pe fondul unei anchete derulate de FBI despre lipsa a câteva sute de milioane de dolari din conturile clienților firmei.
Pe de altă parte, un înalt reglementator s-a recuzat singur de la investigația asupra MF Global din cauza legăturilor de durată cu Corzine. Este vorba de președintele boardului Comisiei de tranzacționare contracte futures pe mărfuri (CFTC), a cărui agenție conduce ancheta de localizare a banilor lipsă din conturile clienților, el lucrând pentru Corzine când acesta era la Goldman Sachs.
Anchetă pentru milioane de dolari lipsă din conturile clienților
Implozia MF Global, care a venit după ce Corzine a făcut un pariu mare și extrem de riscant pe datoriile suverane din Europa, a reînviat amintirile crizei sistemului bancar din 2008 și a prăbușirii colosului Lehman Brothers.
Când a demisionat, Corzine, în vârstă de 64 de ani, a spus că simte “o mare tristețe despre ceea ce s-a întâmplat la MF Global”. Corzine, care a condus câțiva ani banca de investiții Goldman Sachs înainte de a se alătura MF Global, a spus că demisia a fost voluntară și a categorisit-o ca o “decizie dificilă”.
Autoritățile au spus că peste 600 milioane de dolari din conturile clienților lipsesc. Supraveghetorii au spus că, aparent, MF Global a mutat banii din conturile clienților în câteva zile în