Primul "pancreas artificial" a fost testat cu succes pe un bărbat bolnav de diabet din Montpellier (Franţa). Bărbatul diabetic căruia i s-a transplantat dispozitiv a petrecut chiar şi o seară la restaurant, unde nu a fost nevoit să-şi controleze glicemia şi să-si dozeze insulina.
Cercetătorii de la Centrul de investigaţii clinice afiliat CHU din Montpellier, în colaborare cu universităţi americane şi italiene, au efectuat primul transplant al unui pancreas artificial portabil într-un bolnav de diabet, în vârstă de 54 de ani.
Citeşte şi:
Cele mai noi reguli pentru a mânca sănătos, stabilite la Harvard
FOTO Harvard: Ce trebuie să conţină cei doi litri de lichide recomandate pe zi
Transplant a fost un real success, barbatul diabetic putându-se bucura de o masă la restaurant care fără pancreasul artificial nu ar fi fost posibilă. Pacientul nu a fost nevoit să-şi controleze alimentaţia în mod excesiv, să-şi măsoare periodic glicemia şi nici să-şi dozeze insulina, scrie publicaţia franceză "Information Hospitalière".
"Pentru prima dată, am putut să-i permitem unui pacient să iasă din spital având instalat un pancreas artificial portabil, fără să fie nevoie să îl conectăm la un computer", a explicat profesorul Eric Renard, directorul departamentului de endocrinologie, diabetologie şi nutriţie de la CHU Montpellier, coordonatorul acestui studiu din Franţa.
Eşti amator de dulciuri. Dar ştii ce conţin?
În prezent, persoanele care suferă de diabet, mai ales de tip I, trebuie să-şi controleze nivelul glicemic, sau zahărul din sânge, de mai multe ori pe zi, înţepându-se în vârful degetului cu acul unui glucotest. Acesta este un mic dispozitiv electronic care, după ce primeşte o picătură de sânge, indică nivelul glicemiei. Ulterior, bolnavul de diabet îşi poate injecta o anume doză de insulină pentru a restabili un nivel glicemic norm