Agitaţia continuă pe scena politică din Grecia, după ce premierul Giorgios Papandreou a demarat sâmbătă discuţiile cu preşedintele pentru formarea unui nou guvern de coaliţie. Şeful statului elen, Carolos Papoulias, va convoca rapid liderii partidelor politice pentru discuţii, ca urmare a cererii prim-ministrului. Încă nu s-a stabilit o dată exactă pentru reuniune, însă liderul opoziţiei de dreapta, Antonis Samaras, a respins din nou invitaţia premierului pentru formarea unui guvern de uniune nationala şi a cerut alegeri anticipate imediate.
Afirmând că vrea să "lanseze un mesaj pentru a calma îngrijorările din Grecia şi străinătate", Samaras l-a acuzat pe Papandreou că vrea să întindă o capcană opoziţiei de dreapta, cerându-i să voteze "odată cu planul Bruxelles-ului şi noile măsuri de austeritate" induse de acordul european.
Noile discuţii de pe scena politică din Grecia au loc după ce premierul a primit vineri susţinerea la limita a Parlamentului. Dacă dicuţiile despre un nou guvern vor avea succes, acesta nu va fi condus cel mai probabil de Papandreou, care a declarat ca este dispus sa renunte la scaunul de premier. Grecii susţin moneda euro şi ideea unui guvern de uniune naţională
Majoritatea grecilor sunt favorabili unui Guvern de uniune naţională, propus de Executivul socialist opoziţiei de dreapta reticente, şi susţin în proporţie de 80 la sută menţinerea în zona euro, relevă trei sondaje publicate duminică de presa greacă.
Potrivit unui sondaj al institutului Alco, 52 la sută dintre respondenţi preferă un "Guvern de uniune naţională". Alţi 36 la sută optează mai degrabă pentru organizarea de alegeri imediat, soluţia preferată de dreapta pentru a scoate ţara din criza politică.
Deşi confirmă această tendinţă, un alt sondaj, al institutului Marc, publicat de Ethnos (socialist), relevă o diferenţă mai mică. Opţiunea pentru un