Dificultăţile financiare cu care se confruntă Grecia în momentul de faţă reprezintă o problemă importantă pentru toate statele membre ale zonei euro, dar apariţia unei situaţii similare în Italia ar putea reprezenta o adevărată catastrofă pentru ele. După ce a început să îşi piardă o parte dintre susţinători, premierul italian Silvio Berlusconi şi-a dat, joi seară, acordul pentru ca toate eforturile sale de punere în aplicare a măsurile de austeritate să fie monitorizate de către reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI). În aceste condiţii, este posibil ca Italia să devină următorul "câmp de luptă" în încercarea de salvare a zonei euro de la colaps, informează Der Spiegel.
Săptămâna aceasta, una dintre cele mai mari bănci franceze, BNP Paribas, a anunţat că a redus expunerea pe obligaţiuni de stat din zona euro pe care le deţine, dintre care şi 8,3 miliarde de euro parte a datoriei statului grec.
Titlurile de stat greceşti nu sunt însă singurele la care a renunţat banca franceză. Reprezentanţii BNP Paribas au anunţat şi reducerea drastică a unei părţi din datoria statului italian, cu trei luni înainte de sfârşitul lunii octombrie, banca vânzând titluri de stat emise la Roma în valoare de 8,3 miliarde de euro, reducându-şi astfel expunerea cu 40%.
La aflarea acestei informaţii cotaţia acţiunilor băncii franceze a crescut, pentru că Italia pare a fi următorul stat al zonei euro care va întâmpina, în viitor, probleme similare celor din Grecia.
Sarkozy: Este o problemă de implementare a măsurilor de austeritate
Liderii mondiali prezenţi la summitul G20, care a avut loc la Cannes în perioada 3 - 4 noiembrie, au pus presiune pe Silvio Berlusconi, până în momentul în care el şi-a dat acceptul ca acţiunile lui cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de austeritate să fie monitorizate atât de către reprezentanţii Fondului Monetar