Eurogrupul, format din miniștri de finanțe din zona euro va decide în această după amiază ziua precisă în care experţii Comisiei Europene vor începe monitorizarea la Roma, în baza mandatului primit la euro summitul din 27 octombrie. "Dacă situaţia politică din Italia se schimbă, situaţia economică rămâne aceeaşi. Dacă primim un alt mandat, vom acţiona în consecinţă", a anunţat astăzi un purtător de cuvânt al Executivului european.
Acesta a precizat că experţii UE vor face un raport de monitorizare diferit de cel al FMI şi că verificările reformelor economice implementate de Italia nu sunt efectuate de o misiune comună a celor două instituţii. "Misiunea Comisiei Europene este una suplimentară care are rolul de a reda încrederea şi credibilitatea implementării măsurilor economice în Italia", a precizat Pia Ahrenkilde Hansen, purtătorul de cuvânt al CE.
Dacă Grecia reprezintă o problemă pentru zona euro, Italia are potenţialul unei catastrofe. În timp ce FMI a decis să monitorizeze măsurile de austeritate decise la Roma, tot mai mulţi se tem că Italia ar putea fi următoarea victimă.
Francezii de la BNP Paribas au renunţat săptămâna trecută la obligaţiuni suverane elene în valoare de 2,62 miliarde de euro. Dar banca nu renunţă doar la bondurile greceşti, ci şi la cele italiene. În ultimul timp, francezii au vândut obligaţiuni emise de Roma în valoare de 8,3 miliarde de euro, reducându-şi expunerea pe Italia cu 40%.
„Eclipsată" de haosul creat de anunţul premierului grec, Giorgios Papandreu, privind organizarea unui referendum, Italia revine în atenţie într-un mod pe care nu şi l-ar fi dorit. Costurile de îndatorare au crescut în ultimele zile la 6,4%, iar analiştii cred că investitorii nu vor mai fi interesaţi de obligaţiunile italiene, dacă dobânda va ajunge la 7%. Săptămâna aceasta care vine se anunţă furtu