În timp ce mulţi analişti interni au spus că BNR ar fi trebuit să scadă dobânda cheie cu mai mult de 0,25 puncte procentuale, presa internaţională s-a mirat că banca centrală a făcut această mişcare, a spus astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
"Factorul extern a devenit unul important. Mişcând rata dobânzii de politică monetară nu vrem să stricăm alte lucruri. De schimbat echilibrele e uşor. De modificat mai apoi e mai greu", a mai spus Isărescu.
"Faptul că nu dăm cu capul într-un perete nu înseamnă că suntem super prudenţi. Ne uităm la un context extern care este foarte complicat", a mai spus Isărscu.
În timp ce unii analişti interni au spus că scăderea dobânzii cu 0,25 puncte reprezintă puţin, pentru presa internaţională a fost o supriză deoarece analiştii externi au spus că este foarte prezent pericolul retragerii de capitaluri din România.
Săptămâna trecută, BNR a scăzut rata dobânzii cheie de 6,25% pe an cu 0,25 puncte procentuale, după 18 luni în care o menţinuse la acest nivel.
Următoarea şedinţă de politică monetară va avea loc în ianuarie. "În ianurie, categoric, situaţia fluxurilor de capital va conta foarte mult. E vorba de situaţia fluxurilor de capital şi nu a cursului. Ne uităm la o zonă de echilibru pe care nu vrem să o schimbăm prin mişcări deosebite. Mişcările de capital pot fi mult mai importante decât balanţa comercială în mişcarea cursului", a comentat guvernatorul.
Acesta a spus că leul a ajutat ”în acest ultim an şi jumătate economia”, pentru că a rămas într-o zonă relativ stabilă. "Nu am validat deloc cursul de 4,3 lei/euro. Nici la 4,33 nu face, nimic şi mă opresc aici ca să nu începeţi să desenaţi vreo traiectorie", a spus guvernatorul.
În ultimul an relaţia băncilor străine cu BNR a devenit mai strânsă
Atunci când băncile internaţionale d