Încălţăminte, haine, jucării, parfumuri, echipament IT, dispozitive medicale şi ţigări sunt mărfurile imitate foarte des de reţelele de contrabandă. Sursa: LIBERTATEA
Localităţile de lângă graniţă şi Bucureştiul sunt punctele unde se găsesc des produse contrafăcute.
"Conform estimărilor noastre, valoarea comerţului cu produse falsificate ajunge la 25% în ţara noastră. Complexele Dragonul Roşu şi Europa sunt de departe porţile de intrare ale unor astfel de bunuri. China e principalul furnizor de mărfuri falsificate, apoi spaţiul ex-sovietic", ne-a explicat Gabriel Turcu, reprezentantul Reţelei Europeane pentru Combatarea Contrafacerilor. Brandurile arhicunoscute sunt ţintele predilecte ale reţelelor de contrafacere a produselor.
Falsurile Nike şi Adidas vin din Asia
China e locul de provenienţă al produselor care imită marca americană Nike. Producătorul sportiv, reprezentant în ţara noastră de firma Elmec România, a reclamat numeroase cazuri de folosire ilegală a mărcii.
"Avem astfel de cazuri, însă nu putem prezenta foarte multe date despre situaţiile în care produsele Nike sunt falsificate pentru că aceste întâmplări sunt mai sensibile. Avem o firmă de avocatură care se ocupă de aceste dosare", ni s-a spus de la Elmec.
Unul dintre dosarele în care produsele Nike au fost contrafăcute a fost cel al firmei Tongli Internaţional Impex SRL, cu sediul în Bucureşti. Aşa cum era de aşteptat, firma este controlată de doi chinezi : Zheng Guifu şi Wang Nianxing. Cea mai mare captură de încălţăminte contrafăcută (2 milioane de euro) de la noi a constat însă în produse Adidas.
Jucăriile Disney şi scutecele Pampers sunt şi ele imitate
Imitaţiile chinezeşti nu ratează nici produsele destinate bebeluşilor. Conform datelor puse la dispoziţie de Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), pe data de 7 martie 2011 lucrătorii vamali constănţeni au