Reprezentantii Ministerului Finantelor i-au anuntat luni pe liderii coalitiei guvernamentale ca prognoza de crestere economica pentru anul 2012 va fi intre 1,7% si 2,2%, iar tinta de deficit de 2,1% din PIB, in sistem cash, au declarat pentru Agerpres surse ce au participat la sedinta.
Premierul Emil Boc a declarat anterior ca tinta de deficit bugetar pe anul 2012 va fi de 1,9% din PIB, insa, potrivit surselor citate de Agerpres, in urma discutiilor din coalitie, se mai adauga 0,2 puncte procentuale pentru investitiile din Programul National pentru Dezvoltarea Infrastructurii (PNDI) derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Liderul grupului parlamentar al UDMR de la Senat, Fekete Szabo Andras Levente, a confirmat ca, pe langa deficitul bugetar de 1,9% din PIB negociat cu FMI, se permite separat un deficit aferent investitiilor din cadrul PNDI.
Potrivit acestuia, "deficitul bugetar negociat cu FMI este de 1,9% si separat va fi PNDI-ul, care va insemna 0,1- 0,2 puncte procentuale, in functie de proiectele care vor fi realizate". Senatorul a subliniat insa ca deficitul trebuie sa se incadreze sub limita de 3% din PIB in sistem ESA, pentru a respecta angajamentele europene ale Romaniei de evitare a deficitului excesiv.
Presedintele Traian Basescu a anuntat joi, 3 noiembrie, in urma intalnirii cu reprezentanti ai FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca in 2012 bugetul este construit pe o crestere intre 1,7% si 2,7%, iar deficitul este estimat intre 1,9% - 2,5% din PIB.
Romania foloseste sistemul cash in relatia cu FMI, insa, in relatia cu Comisia Europeana se recurge la sistemul ESA (European System of Accounts), sistem in care pierderile companiilor de stat sunt adaugate la deficit. Reprezentantii Ministerului Finantelor i-au anuntat luni pe liderii coalitiei guvernamentale ca prognoza de