Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului între România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, informează Preşedinţia, scrie Mediafax.
Acordul a fost semnat la Washington, la 13 septembrie, la nivel de miniştri de Externe.
Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegaţia americană pe durata negocierilor, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu.
Acordul încheiat de România şi SUA privind amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu a fost făcut public în 23 septembrie.
Potrivit documentului, baza de la Deveselu rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia României, iar operaţiunile din bază se vor desfăşura numai cu luarea corespunzătoare în considerare a sănătăţii şi a siguranţei publice.
Acordul mai prevede că "toate clădirile, inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau îmbunătăţite de forţele Statelor Unite, sunt proprietatea României, în timp ce obiectele şi instalaţiile mobile rămân proprietatea forţelor Statelor Unite sau a contractorilor Statelor Unite, după caz".
Tratatul mai prevede şi că "legile aplicabile pe teritoriul României se vor aplica în perimetrul Bazei", iar forţele SUA vor avea obligaţia să respecte legile României şi să se abţină de la orice activitate neconformă cu spiritul Acordului.
De asemenea, România va stabili un spaţiu aerian restricţionat deasupra şi în jurul Bazei de la Deveselu, urmând să fie stabilite restricţii de trafic aerian, se arată în articolul IV al Acordului privind scutul antirachetă.
România şi Statele Unite se vor coordona şi vor coopera cu privire la securitatea transportului elementelor Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Ba