Eurogrupul format din miniștri de finanțe din zona euro, reunit luni (7 noiembrie) seară la Bruxelles i-a dat Italiei un termen limită de șase zile pentru a anunța când va demara implementarea reformelor, care este planul concret de acțiune și ce efect va avea acesta asupra bugetului.
După summitul european din 26-27 octombrie, Comisia Europeană(CE) a cerut Italiei să detalieze măsurile fiscale și structurale promise în scrisoarea de 15 pagini adresată președintelui CE, Jose Manuel Barroso și al Consiliului European, Herman Van Rompuy și a spus că va monitoriza implementarea lor.
"Așteptăm cu interes să auzim de la Tremonti când va implementa măsurile promise de Berlusconi în scrisoarea sa către Van Rompuy și Barroso," a spus luni (7 noiembrie) Comisia Europeană, înainte de începerea întâlnirii Eurogrupului. Așteptările CE nu au fost atinse de ministrul de finanțe italian. "Tremonti ne-a asigurat că implementarea măsurilor va fi rapidă," a anunțat șeful Eurogrupului, Jean-Claude Junker, după conferința miniștrilor de finanțe din zona euro de luni (7 noiembrie) seara. Acesta mai are timp însă până la sfârșitul săptămânii să comice care este calendarul și planul său de acțiune.
Mai exact, CE a trimis Italiei un chestionar în care întreabă Roma ce planuri concrete de acțiune are, ce termen-limită și-a stabilit pentru implementarea deciziilor și care va fi impactul măsurilor asupra bugetului național.
"Avem un chestionar pentru că este normal, o scrisoare nu poate să cuprindă toate detaliile implementării unei reforme precum cea din piața muncii din Italia, iar scopul acestui exercițiu este să clarifice întrebările și să redea credibilitatea," a spus astăzi Amadeu Alfataj, purtător de cuvânt al comisarului pentru afaceri monetare Olli Rehn.
"Ne așteptăm ca Italia să răspundă la acest chestionar până la sfârșitul săptămânii," a spus Rehn, dup