Grecia şi temerile privind viitorul statului elen se află în atenţia tuturor, mai ales după ce premierul Giorgios Papandreou şi-a anunţat demisia, decizia sa fiind considerată încă un element care semnalează faptul că perioada de criză este departe de a fi depăşită, informează CNN.
Nu există încă informaţii sigure cu privire la cel care îl va înlocui în funcţie pe Papandreou, dar se pare că o coaliţie de guvernare va fi creată duminică, iar peste patru luni vor avea loc alegeri generale în Grecia, dar nimeni nu ştie care ar putea fi rezultatele lor.
Grecii ar putea decide că nu mai vor ajutorul Germaniei şi al Franţei şi ar putea să le spună liderilor acestor state că sunt dispuşi să nu mai primească, în viitor, pensii, să îi facă pe oameni să muncească mai mult şi să crească valoarea taxelor şi astfel statul elen ar da faliment din cauza datoriei publice şi ar abandona moneda euro.
"Nu văd cum ar putea fi posibilă o intrare în faliment dezordonată şi cum Grecia ar putea rămâne, în asemenea condiţii, în zona euro", spune George Magnus, consilier economic în cadrul băncii elveţiene UBS.
Guvernul ar renunţa la cupiurile pe care le deţine în prezent şi ar începe să pună în circulaţie moneda veche, drahma. Puţini sunt însă cei care vor să se ajungă într-o astfel de situaţie sau care cred că ea va putea deveni realitate.
În timp ce drahma, care are o valoare mult mai mică, ar face ca exporturile greceşti să fie mai competitive pe piaţa internaţională şi ar face ca industria turismului acestui stat să crească rapid, creditorii şi persoanele care au credite bancare în ţară ar pierde, cel mai probabil, sume mari de bani.
Reprezentanţii Eurasia Group, una dintre cele mai cunoscute agenţii de consultanţă a riscului politic, sunt de părere că Grecia va părăsi, în curând, zona euro, în timp ce analiştii Global Insight, sunt de părere că există