Guvernul trebuie să grăbească privatizările pentru a schimba sistemul în care „băieţii deştepţi“ se bucură de profituri nemeritate, a spus şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
Trebuie să scăpăm definitiv de un sistem în care „băieţii deştepţi" din sectorul public şi sectorul privat se bucură de profituri nemeritate, în timp ce publicul larg plăteşte aceste activităţi ineficiente, a declarat ieri şeful misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, în conferinţa de presă de la finalul celei de-a treia evaluări a acordului preventiv.
El a enumerat companiile unde va fi privatizat pachetul majoritar de acţiuni: Oltchim, Cuprumin, CFR Marfă, Electrica Serv, Electrica Furnizare şi cele două noi complexuri energetice Oltenia şi Hunedoara. Acestea din urmă nu s-au aflat însă şi pe lista prezentată joi de Ministerul Economiei, după întâlnirea cu oficialii Fondului. Când i s-a cerut să clarifice acest aspect, Franks a precizat: „Am stat de vorbă cu preşedintele Băsescu şi am convenit cu acesta privatizarea acestor companii (cele două complexuri - n.r.)".
Complexul Oltenia va fi al doilea mare producător de energie din ţară, după Hidroelectrica. El va fi format din actualele complexuri Turceni, Rovinari şi Craiova, precum şi din minele de lignit din zonă.
Privatizări până în octombrie 2012
Surse din domeniu ne-au declarat că oficialii ministerului nu au fost de acord cu această cerinţă a FMI, iar decizia finală a fost luată vineri. Reamintim că reprezentanţii finanţatorilor externi s-au întâlnit joi seară cu preşedintele Traian Băsescu. Ministrul Economiei, Ion Ariton, nu a putut fi contactat ieri pentru a explica această situaţie. Sursele menţionate au mai spus că Executivul şi-a asumat privatizarea pachetelor majoritare din aceste companii până în luna octombrie 2012, adică până la alegerile parlamentare.
Întrebat de ce populaţia din România tr