Banca americană J. P. Morgan a fost printre primele instituţii de credit cu operaţiuni în Europa care au anticipat încă din luna septembrie o recesiune în zona euro, cu o scădere economică relativ redusă, de doar 0,8%. Banca a revenit cu o proiecţie mult mai sumbră, în special pentru ţările de la periferia Europei.
Economia Greciei va înregistra un declin de 6,6% anul viitor, iar cea a Portugaliei va scădea cu 3,9%, estimează J. P. Morgan. Pentru Irlanda, banca anticipează stagnare, ceea ce face din acest stat un campion din punct de vedere economic printre ţările periferice ale zonei euro, scrie The Wall Street Journal.
"Credem că recesiunea va fi mai adâncă şi cu o durată mai mare, recesiunea persistând în cel de-al treilea trimestru", se arată într-o analiză a băncii.
Mario Draghi, noul preşedinte al BCE, a declarat joi că zona euro se îndreaptă spre o "recesiune uşoară", el fiind primul oficial al instituţiei financiare care evocă posibilitatea intrării în recesiune.
Temerile par întemeiate, având în vedere datele economice tot mai slabe. În Germania, cea mai mare economie europeană, comenzile noi pentru industrie s-au prăbuşit cu 4,3% în septembrie, comparativ cu luna august. Cu toate acestea, economia va creşte, probabil, în al treilea trimestru, notează The Wall Street Journal. Unii analişti avertizează însă că în ultimul trimestru economia va avea probleme în a avansa.
"Incertitudinile generate de încetinirea economiei globale şi de criza datoriilor din zona euro par să descurajeze companiile să se angajeze în realizarea unor investiţii majore", apreciază analiştii HSBC. Aceasta este o problemă în special pentru Germania, a cărei economie depinde în mare măsură de exporturi şi de cheltuielile pentru investiţii.
La începutul săptămânii trecute, managerii din achiziţii au raportat pentru prima dată în mai mult de doi ani