O soluţie inedită pentru cei care au probleme din cauza faptului că au purtat ani la rând proteză dentară, implantul de ţesut extras din oasele vacilor le poate veni în ajutor pentru un maxilar mai puternic.
Noua procedură este numită de către dentişti “un amestec de ştiinţă şi artă". Intervenţia prin care este folosit ţesutul de vacă pentru reconstrucţia maxilarului poate reprezenta o soluţie permanentă pentru cei afectaţi de purtatul protezei ani de-a rândul.
Problema este una cât se poate de serioasă, ţinând cont de faptul că numai în Marea Britanie, aproximativ 11 milioane de persoane au implanturi de dinţi falşi sau chiar proteze dentare. Presiunea exercitată asupra gingiilor poate eroda oasele maxilarului. Forma osului se modifică şi astfel proteza dentară nu se mai potriveşte.
În momentul de faţă, cei care au maxilarul afectat din cauza protezei dentare şi vor să apeleze la implanturile dentare nu vor putea face acest lucru deoarece tijele de titan care ar trebui puse în maxilar pentru a susţine dinţii falşi nu pot fi “ancorate" pentru că există prea puţin os.
Cum funcţionează noua tehnică
Noua procedură chirurgicală presupune recoltarea unor segmente de os din zona maxilarului persoanei afectate de această eroziune şi se amestecă ulterior cu acelaşi tip de os extras de la un donator uman sau din oase de vită. În acest ameste se mai foloseşte şi sânge de la cel care îşi face implantul, pentru a se forma o pastă lipicioasă care ulterior este implantată în zonele în care maxilarul este erodat.
Compozitul osos este folosit pentru reconstrucţia maxilarului, iar pentru ca procedura să fie completă, gingiile vor fi cusute şi acoperite cu o "plasă de colagen"- o proteină care dă structură pielii.
Implanturile de titan pot fi adăugate ulterior sau în acelaşi timp cu implantul de os. Procedura durea