Timp de o săptămână, Grecia a fost "vedeta" pieţelor financiare, provocând o cădere de 2% în ansamblu. Odată ce situaţia de la Atena a părut să se calmeze, pieţele au luat în vizor Italia
Costurile la care se împrumută guvernul italian au atins maximul de când Italia a aderat la moneda euro - 6, 64%, din cauza incertitudinii politice tot mai mari.
Faptul că Silvio Berlusconi a dezminţit că ar demisiona (după ce apar tot mai multe informaţii că oameni din propriul pazrtid vor întoarce armele la votul crucial de mâine, asupra unor reforme bugetare) nu a ajutat. Nu au ajutat nici tensiunile sociale tot mai mari - Italia o va ţine săptămâna asta din grevă în grevă).
Temerea că Italia (cea de-a treia economie ca mărime din UE, faţă de Grecia, al cărei PIB reprezintă 2% din cel al Eurozonei) va fi următoarea victimă a crizei datoriilor se înrădăcinează tot mai bine pe pieţele financiare.
Ţara are o datorie uriaşă, iar criza se va agrava. Italia ar avea nevoie de 300 de miliarde de euro "doar pentru a rămâne în picioare", este de părere Louise Cooper, analist la BGC Capital, citată de BBC. "Asta e contagiunea, aşa arată", a subliniat ea.
Investitorii se îndoiesc că Italia mai are capacitatea de a-şi plăti datoria de peste un trilion de euro.