Site-ul care le permitea până acum utilizatorilor săi "viziteze" virtual marile metropole la început de secol XX, a lansat o nouă aplicaţie. Cei care îl vor accesa de acum înainte vor putea vedea cum arăta o stradă sau un obiectiv cu 10, 20 sau chiar cu 100 de ani în urmă. Având drept repere noţiunile de "Acum" şi "Atunci", cei care accesează acest serviciu pot face o incursiune inedită în timp, "teleportându-se" cu ajutorul imaginilor cu până 170 de ani în urmă. Aplicaţia poate fi descărcată şi pe telefonul mobil. Site-ul historypin.com, un proiect al organizaţiei What we are is what we do, realizat în parteneriat cu Google, anul trecut, oferă posibilitatea de a partajeze imagini personale, publicându-le pe platformele Google Maps sau Google Street View. Historypin a fost fondat în urmă cu un an de forul academic al prestigioasei Universităţi Oxford din Marea Britanie, sub coordonarea profesorului Nick Stanhope. Printre fotografiile postate pe site se numără şi unele din România altor timpuri.
Utilizatorii pot vedea cum arătau, înainte de 1900, obiective precum Palatul Regal, Statuia lui Mihai Viteazul de la Universitate sau Spitalul Colţea.
Vezi mai multe fotografii cu Bucureştiul în galeria foto de mai sus.
De asemenea, site-ul conţine şi fotografii din alte oraşe ale României, cum ar fi Timişoara, Cluj, Craiova, Oradea şi chiar Aiud sau Hunedoara.
Timişoara
Cluj
Aiud
Craiova
"Historypin doreşte să fie cea mai mare arhivă comună de imagini şi poveşti din lume. Felul unic în care utilizatorii pot partaja imagini sau scrie comentarii prin intermediul Historypin creează o fereastră inedită spre trecut", a declarat Stanhope. Scopul acestui site este formarea unei comunităţi online, care să interacţioneze şi să poată să înveţe istoria unor străzi sau a unor oraşe printr-o metodă inedită.