Contractul de privatizare a Sidex a fost semnat la Londra, pe 07.11.2001, în prezenţa premierilor Adrian Năstase şi Tony Blair, după şase luni de negocieri între comisia guvernamentală şi reprezentanţii trustului indiano-britanic ISPAT, devenit LNM Holdings, Mittal Steel şi ArcelorMittal, după fuziunea cu Usinor. În aceşti 10 ani nu au lipsit controversele pe tema investiţiilor, dar multe temeri au fost infirmate.
Zilele trecute a fost repornit Furnalul 5, după investiţii de 80 de milioane euro. În 2012, combinatul va produce patru milioane tone de oţel. Prima concluzie s-a conturat la şase luni de la privatizare. Dacă în perioada în care era condus de directori numiţi politic Sidex înregistra pierderi de un milion de dolari pe zi, în aprilie 2002 a trecut pe profit. Influenţa firmelor-căpuşă era de 3 euro la tona de laminate. De altfel, prima măsură luată de noii administratori ai Sidex a fost următoarea: le-au dat funcţionarilor de la „Desfacere" 10 minute pentru a părăsi birourile.
Sprijin de la Iliescu şi PDSR pentru ISPAT
Primele controverse au fost legate de unele conotaţii politice. Ziarul britanic „Mail on Sunday" dezvăluia în 2002 că patronul ISPAT, Lakshmi Mittal, a donat 125.000 lire sterline Partidului Laburist condus de Tony Blair, iar premierul britanic i-ar fi adresat lui Adrian Năstase o scrisoare prin care recomanda preluarea Sidex de către ISPAT. Blair şi Mittal au negat legătura între donaţie şi scrisoare. În schimb, Ion Iliescu făcuse declaraţii explozive cu doi ani înainte, în toamna lui 2000, când era candidatul PDSR la preşedinţie. Pe 12.11.2000, aflat în vizită electorală la Sidex, Iliescu declara că avusese o întâlnire cu reprezentanţii ISPAT, care i-au cerut sprijinul său şi al PDSR pentru preluarea Sidex. A lăsat să se înţeleagă că a promis sprijinul PDSR pentru că le-a recomandat celor de la ISPAT să se înţeleagă cu sin