Consiliul Județean finanțează un studiu menit să reducă numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare și ale sistemului circulator, care generează 60% dintre decesele înregistrate la Satu Mare. Speranța de viață la Satu Mare este cea mai mică din România, cu peste trei ani sub media națională.
Studiul „Evaluarea riscului cardiovascular pe baza parametrilor metabolismului glucidic şi lipidic, a greutăţii şi a tensiunii arteriale a populaţiei în judeţul Satu Mare” va costa județul 420.000 de lei și este primul pas în planul de reducere a mortalității din județ. Studiul va fi realizat pe un eșantion de 3600 de persoane, selectate cu sprijinul Institutului Județean de Statistică și va fi demarat în 14 noiembie, de Ziua Mondială a Diabetului. Rezultatele vor fi făcute publice în primăvara anului viitor.
„Evaluarea va fi făcută conform ultimelor norme europene stabilite de Societatea Europeană de Hipertensiune și Societatea Europeană de Cardiologie. Parametrii de evaluare vor genera un indicator de risc cardiovascular iar noi vom ști, concret, pe ce segment de populație va trebui să intervenim, cu ce măsuri și în ce fel. Până acum, aceste date ne lipseau” a declarat inițiatorul proiectului, dr. Szilagyi Iosif, directorul Centrului de Diabetologie din cadrul Spitalului Județean Satu Mare, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată luni.
Lideri naționali la mortalitate
Președintele Cosiliului Județean afirmă că a decis să sprijine financiar realizarea acestui studiu întrucât „suntem județul în care se trăiește cel mai puțin din România”. Potrivit statisticilor, speranța de viață medie în Satu Mare este de 70,5 ani (aproximativ 75 de ani la femei și 66 de ani la bărbați), în vreme ce media națională este de 73,4 ani, (aproximativ 77 de ani la femei și 69 la femei). „Studiul mă va ajuta și atunci când voi cere bani pentru Sănătate de la B