Economia României va înregistra, în 2012, o creştere cuprinsă între 1,8% şi 2,3%, a declarat şeful delegaţiei FMI în România, astăzi, la conferinţa organizată cu prilejul finalizării misiunii de evaluare.
La rândul său, István Szekély, şeful misiunii Comisiei Europene în România, a spus că apreciază faptul că guvernul a adoptat o politică prudentă pentru 2012. "Ţinta de deficit bugetar pentru 2012 de 1,9% este extrem de ambiţioasă. A ajunge să scădem deficitul sub 3% din PIB e un angajament cheie faţă de FMI şi UE", a precizat acesta.
Potrivit oficialului Comisiei Europene, utilizarea fondurilor europene este una din sursele cele mai mari de creştere economică, neexploatată până acum. "Acceptăm preocupările lui Leonard Orban pentru prioritizarea proiectelor şi realocare, acolo unde este esenţial", a adăugat István Szekély.
Pensiile și salariile ar putea crește la jumătatea anului 2012
La rândul său, Jeffrey Franks, a afirmat că, pentru anul viitor, s-a convenit reducerea în continuare a deficitului bugetar la sub 3% din PIB în termeni ESA (incluzând arieratele -n.r.). "În termeni cash, am fost de acord să se atingă o ţintă de 1,9% din PIB", a precizat acesta.
Potrivit oficialului FMI, realizarea ţintei de deficit va presupune măsuri dificile, printre care îngheţarea salariilor şi pensiilor. "În condiţiile în care bugetul va permite acest lucru, am fost de acord să existe o majorare moderată în a doua jumătate a anului", a adăugat Franks.
Potrivit acestuia, Guvernul României trebuie să continue eforturile de a impulsiona investiţiile publice prin absorbţia fondurilor europene.
Totodată, Franks a spus că autorităţile române au eliminat aproape total arieratele bugetului de stat şi ale bugetelor sociale. Cu toate acestea, reducerea datoriilor companiilor de stat, care sunt acum la 4% din PIB, ab