În timp ce la Atena se aşteaptă astăzi anunţarea noului prim ministru al Greciei, mai multe voci ale opoziţiei din parlamentul italian susţin că a devenit o chestiune de câteva ore, dacă nu chiar de câteva minute până premierul Silvio Berlusconi îşi va anunţa demisia.
Demisia premierului, spune opoziţia, este necesară pentru a permite unui nou guvern să accelereze procesul de reformare economică devenit necesar pentru ca Italia să nu ajungă în aceeaşi situaţie ca şi Grecia.
Într-o scurtă declaraţie, Silvio Berlusconi a dezminţit toate zvonurile şi a spus că nu demisionează.
Berlusconi a scris insa pe pagina sa de Facebook ca "zvonurile demisiei mele sunt lipsite de orice fundament."
În ultimele săptămâni, Italia a devenit principalul subiect de discuţie în rândul grupului Euro după ce datoriile sale au atins cote istorice, creşterea economică este foarte mică şi nu poate susţine plata datoriei externe. În acelaşi timp, economia Italiei este mult prea mare pentru a putea fi salvată de celelate ţări din UE.
James Walson, profesor de ştiinţe politice la American University din Roma, spune că timpul pe care Berlusconi îl are ca prim ministru scade pe zi ce trece.
„Ar putea să demisioneze mâine. Ar putea să o facă săptămâna viitoare. Tipul de presiune la care este supus - din partea membrilor propriei coaliţii - îl va face să plece mai devreme sau mai târziu“, apreciază Walson.
Investitorii doresc ca guvernul de la Roma să adopte rapid o serie de măsuri menite să impulsioneze o creştere economică rapidă, însă guvernul Berlusconi pierde tot mai mulţi adepţi în Parlament şi adoptarea măsurilor devine practic imposibilă.
Cea mai mare problemă este însă că Italia ar putea fi nevoită să ceară ajutor internaţional pentru a nu intra în colaps. În momentul de faţă datoria ţării a atins 1,9 triliarde de euro, prea mare pentru a putea f