Premierul francez a anunţat un nou plan de austeritate, luni, 7 noiembrie. Conferinţa de presă a lui François Fillon a durat exact 30 de minute. Răstimp în care premierul Franţei a anunţat că pentru a-şi atinge echilibrul bugetar în 2016, Franţa trebuie să economisească 100 de miliarde de euro. Noile măsuri anunţate luni vor permite economisirea a şapte miliarde anul viitor şi 11,6 miliarde în 2013.
Reducerile de cheltuieli şi noile încasări prevăd 700 de milioane de euro de economii pe cheltuielile de sănătate. Se anunţă de asemenea o mărire cu cinci procente a impozitelor pe marile societăţi, cele cu o cifră de afaceri anuală de peste 250 de milioane de euro. Se măreşte rata de TVA la numeroase produse şi servicii de la 5,5 la 7 procente. De fapt, rata minimă nu mai rămâne decât la produsele de primă necesitate, cum ar fi alimentele.
Un anunţ care va provoca probabil noi agitaţii sociale prevede intrarea în vigoare completă a reformei pensiilor, pensionarea deci la 62 de ani, în loc de 60, cu un an mai devreme, adică în 2017, în loc de 2018. Reforma votată anul trecut este aplicată deja, dar treptat, în funcţie de vârsta celor care ajung în prag de pensie. Intrarea prematură în vigoare a acestei legi foarte contestate de Opoziţie va permite economisirea a 4,4 miliarde de euro pentru casele de pensii.
Se anunţă şi o măsură simbolică şi anume îngheţarea salariilor preşedintelui republicii şi a miniştrilor, până la restabilirea strictă a echilibrului.
În sfârşit, premierul Fillon anunţă că şase miliarde de euro au fost îngheţate în bugetul pe 2012, pentru a face faţă unei eventuale creşteri economice de sub un procent, noua ţintă a Guvernului de la Paris (până acum, ea era de 1,75 procente).
"Măsurile anunţate azi trebuie să întărească încrederea în soliditatea Franţei", a conchis François Fillon. De fapt, guvernanţii se tem ca Fran