Fondurile de investiţii au plasat trei miliarde de euro în România până acum şi mai au disponibili un miliard de euro pentru a prelua companii de pe piaţa locală, dar nu au loc tranzacţii pentru că antreprenorii români ţin încă la preţ, a declarat Cornel Marian, managing director Oresa Ventures.
Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: "Fondurile de investiţii sunt mult mai prezente în România decât este perceput. Au investit până acum în România trei miliarde de euro şi mai sunt peste un miliard de euro disponibili să intre în România. Nu au loc tranzacţii pentru că există încă un decalaj între aşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor. Aşteptările de creştere ale afacerilor ar trebui reaşezate în următorii ani pentru că întreaga decadă probabil vom vorbi de austeritate, nu doar în România, de taxe mari, de guvern implicat".
În opinia sa, toate acestea vor afecta potenţialul de creştere a businessului. "Evaluările afacerilor se fac în funcţie de potenţialul de creştere al acestora. Mulţi antreprenori români au încă în cap ofertele pe care le-au primit în 2007-2008. Şi nouă ne este greu să acceptăm că am cumpărat în 2008 o afacere cu un anumit business plan, iar acum riscăm să nu mai obţinem nici măcar banii investiţi dacă nu schimbăm complet modelul de business. Trebuie să aruncăm la coş acel business plan şi să facem unul complet nou", a afirmat reprezentantul Oresa, fond suedez de investiţii care cotrolează o serie de investiţii în România, printre care poducătorul de vopseluri Fabryo şi cel de materiale de construcţii Somaco Grup Prefabricate.
În cazul Somaco, achiziţionat în 2008, cu doar două zile înainte de căderea Lehman Brothers, Marian spune că dacă ar fi întârziat cinci minute cu tranzacţia probabil că ar fi cumpărat-o cu ju-mătate de preţ.
Compania a plătit 32,5 milioane de euro pentru sucursalele Somaco de la Adjud, Buză