Google omagiază 144 de ani de la naşterea sa. Marie Curie este cercetătoarea care a descoperit radioactivitatea. Descoperire care a şi ucis-o.
“Cei mai frumosi ani din viata mea au fost cei pe care i-am petrecut efectuand cercetari in laboratorul meu”, spunea Marie Curie. Totuşi, la 35 de ani de când Marie Curie a venit în contact cu radiaţiile emise de radiu, în iunie 1934, o boală ce, la început, nu părea îngrijorătoare s-a agravat.
Marie Curie a murit în acelaşi an, fiind diagnosticată cu anemie aplastică: deficienta a celulelor susa ale maduvei osoase, a caror functie este de producere a globulelor rosii si albe. Cauzele anemiei aplastice sunt multiple: ea poate fi ereditara sau poate avea cauze externe, cum ar fi expunerea prelungita sau repetata la radiatii. Aşa cum a fost şi în cazul lui Marie Curie.
Fiind expusa la radiatii zeci de ani, fara protectie, corpul ei a resimtit efectele. Radioactivitatea era in acele vremuri o stiinta noua. Efectele nocive nu erau cunoscute pe deplin sau erau ignorate.
Marie Curie a fost femeia care a revolutionat lumea stiintifica prin descoperirile ei in domeniul radioactivitatii. Impreuna cu sotul ei, Pierre Curie, a descoperit poloniul si radiul, elemente chimice radioactive de mare insemnatate. Marie Curie a devenit prima femeie care a primit premiul Nobel si singurul savant premiat cu Nobel pentru domenii diferite, fizica si chimie.
Din acest motiv, Google îi dedică luni un doodle special, la 144 de ani de la naşterea sa.
Google omagiază 144 de ani de la naşterea sa. Marie Curie este cercetătoarea care a descoperit radioactivitatea. Descoperire care a şi ucis-o.
“Cei mai frumosi ani din viata mea au fost cei pe care i-am petrecut efectuand cercetari in laboratorul meu”, spunea Marie Curie. Totuşi, la 35 de ani de când Marie Curie a venit în contact cu radi