Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat luni, răspunzând la o întrebare adresată de gândul, că dacă lucrurile nu se clarifică în zona euro şi dacă România nu este pregătită există "destul timp" ca autorităţile să schimbe termenul de adoptare a monedei euro, care este în prezent anul 2015.
"Să depăşim alegerile, să se mai apropie termenul şi dacă lucrurile nu se clarifică în zona euro, dacă noi nu suntem pregătiţi, avem destul timp să schimbăm termenul. Până atunci, până la manifestarea obsesivă a lui 2015, a ce facem noi în 2015, cred că foarte important este să utilizăm potenţialul pozitiv pe care 2015 ni-l aduce. Să vă dau un singur exemplu. Eram una dintre puţinele ţări care nu aveam un comitet interministerial pentru trecerea la zona euro. Nici nu ştiţi câte lucruri tehnice trebuie discutate", a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, răspunzând la întrebarea gândul despre cât de sustenabilă mai este menţinerea, ca şi înainte de recesiune, a obiectivului 2015 pentru trecerea la moneda unică europeană, lucru calificat de către unul dintre bancheri că fiind "cel puţin naiv".
Directorul general ING Bank, Mişu Negriţoiu, a afirmat într-o ediţie specială a emisiunii "După 20 de ani", difuzată sâmbătă de Pro TV, că România ar trebui să renunţe pentru moment la proiectul adoptării euro, pentru că nu este credibilă, în condiţiile în care zona euro se redefineşte şi nicio altă ţară nu vorbeşte de aderare, reprezentantul ING fiind de părere că obiectivul 2015 este cel puţin naiv.
Cum a răspuns guvernatorul BNR la întreabarea adresată de gândul privind trecerea la moneda euro
"Noi învăţăm din asta (experienţa Greciei - n.r.), adică ne uităm la Grecia şi zicem: când au adoptat euro a fost un proces de window dressing şi au mai ajustat nişte cifre, ca să se încadreze în criteriile de la Maastricht