Falimentul Greciei, ieşirea ei din zona monetară euro sunt subiecte tabuizate în discursul public al liderilor europeni, ceea ce nu însemană că ele nu pot fi discutate sau luate în calcul.
In chiar ziua summitului G20, unul din cei mai prestigioşi foşti purtători de cuvînt ai industriei germane, Hans-Olaf Henkel, temut pentru radicalismul punctelor sale de vedere, respectat însă pentru competenţa profesională, actualmente consilier al Bank of America, autor a numeroase studii şi cărţi de specialitate, profesor la Catedra de Management International al Universităţii din Mannheim, avansa o idee eretică care dă fiori partizanilor conservării cu orice preţ a actualei uniuni monetare.
În amplul interviu publicat în ediţia electronică a revistei lunare CICERO, Henkel evoca mai multe planuri de salvare a monedei Euro, fără să excludă posibilitatea scindării ei, a etatizării băncilor şi a întemeierii unei noi uniuni monetare „Nordeuro.” Un plan B presupune scoaterea Greciei din clubul Euro, dat fiind că pe de-o parte ţara geme sub povara unei monede prea scumpe. Apoi, nu trebuie uitat că ea a intrat în uniunea monetară uzînd de date false. Dar – adaugă Henkel - această repudiere este extrem de periculoasă deschizînd cale liberă efectului dominoului, după Grecia urmînd Italia, Portugalia şi aşa mai departe.
Planul C emis de profesorul de management internaţional propune ca ţările aşa zis nordice – Germania,Olanda, Finlanda, Austria, să lase moneda Euro în seama flancului sudic - Spania, Grecia Italia, Franţa - şi să fondeze propria lor monedă, ferită de inflaţie: Nordeuro.
Acest scenariu nu este nici el lipsit de riscuri dar are avantajul de a evita planul B care este cel al haosului. Oricum, la ora actuală, Euro este cel care măreşte falia între nordul şi sudul continentului. Dovezile nu lipsesc şi cea mai emoţională dintre ele este cit