Iniţiativa lui Bill Gates, „Promisiunea de a dărui", e departe de miliardarii români. Este o veste bună, însă, că un astfel de miliardar i-a „cumpărat" fiului un festival de film, în comparaţie cu altul, care i-a luat un bolid de 1 milion de euro.
În orice analiză serioasă despre averile unor oameni, te vei lovi, la un moment dat, de sintagma americană: „nu mă întreba de primul milion". Să pui o astfel de întrebare, acum, în România e o pierdere de vreme. La fel de deplasat mi se pare să întrebi un milionar ce face cu averea lui. Până la dovada contrară, banii au fost obţinuţi prin muncă cinstită, deci, este numai problema lui cum îi cheltuieşte.
Dacă aruncăm însă o privire peste Ocean, vedem că acest mod de gândire a suferit unele modificări. Într-o seară de mai, în 2009, într-un restaurant luxos din New York a fost convocată, la un dineu discret, crema miliardarilor americani. Puţini au refuzat invitaţia venită de la doi dintre cei mai bogaţi oameni din lume, Bill Gates şi Waren Buffet. Atunci a fost lansat proiectul „Giving pledge" (Promisiunea de a dărui - n.r.), prin care miliardarii din SUA erau îndemnaţi să renunţe, în timpul vieţii sau după moarte, la cel puţin jumătate din avere în scop caritabil. Până acum, au făcut această promisiune 68 de persoane, printre care se numără Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook), Paul Allen (cofondator Microsoft), George Lucas (producătorul filmelor din seria „Războiul stelelor") şi bine-înţeles cel mai bogat om din lume, Bill Gates.
Aceşti oameni, şi nu sunt puţini, au considerat că e normal să dea înapoi o parte din câştigul lor, mai ales în aceste momente de criză, societăţii în care au prosperat. Întorcându-ne la noi, constatăm că majoritatea oamenilor bogaţi sunt, la nivelul mentalităţii, departe de asemenea gesturi. Totuşi, o comparaţie între cei mai bogaţi români şi cei mai bogaţi american