Privilegiile de care se bucură o serie de salariaţi angajaţi în marile companii de stat ale ţării frizează atât absurdul, cât şi legea.
La Oil Terminal, societatea prin care se desfăşoară majoritatea operaţiunilor de import export cu produse petroliere ale României, angajaţii au voie, prin Contractul Colectiv de Muncă, să vină beţi la serviciu! Ştiţi cum sunt penalizaţi după vreo două-trei beri? Cu avertisment scris! Dacă au o alcoolemie de peste 0,5%, li se taie salariul cu 5 sau 10%, timp de trei luni. Cum acolo lucrează peste o mie de angajaţi, conducerea nu îi poate verifica pe toţi, ci face sondaje zilnice. Cam o dată pe lună, câte unul este găsit bine afumat şi, în concecinţă, dat afară. În total, peste 25 de angajaţi şi-au pierdut deja locurile de muncă din această cauză, după cum v-a informat România lideră, ediţia de Sud-Est.
Oil Terminal se ocupă, spuneam, de produse petroliere. "Nu vă imaginaţi cum ar fi o explozie la depozitele de petrol, aţi trece dincolo de pragul deznădejdii. Ar fi mai rău pentru oraşul Constanţa decât un accident la centrala nucleară de la Cernavodă", a spus directorul companiei, Silviu Wagner. Luaţi în calcul că în depozitele societăţii sunt circa 400.000 de tone de produse petroliere în fiecare lună. Aţi putea crede că angajaţii sunt responsabilizaţi de această cifră şi că ar avea bunul simţ să nu vină beţi la muncă. Nu este valabil în toate cazurile.
Acesta nu este însă singurul privilegiu de care se bucură angajaţii Oil Terminal, societatea la care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Ministerul Economiei. Iată încă un exemplu: prioritate la angajare au membrii familiilor celor care lucrează deja în companie (prevederile sunt cuprinse tot în CCM). Dacă, deci, pentru un post candidează două persoane, iar una este clar mai bine pregătită, va avea prioritate fata, băiatul, nepotul sau cine ştie ce rudă a vreunu