Perspectiva unei recesiuni la nivel mondial a devenit mai reală ca oricând după ce liderii marilor economii ale lumii, reuniţi săptămâna trecută în Franţa, nu au reuşit să aducă planuri concrete pentru sprijinirea statelor cu probleme şi stimularea economiilor.
Fără sponsori pentru FESF
Europenii nu au convins statele din afara zonei euro să participe la finanţarea fondului de bailout al uniunii monetare FESF, element critic în strategia Europei de luptă contra crizei, scrie The Wall Street Journal.
Liderii europeni sperau să primească în Franţa susţinere din partea celorlalte state participante la summit pentru planul anticriză stabilit în urmă cu două săptămâni la Bruxelles. Planul include eforturi de recapitalizare a băncilor europene, un nou pachet de bailout pentru Grecia şi majorarea capacităţii de creditare a FESF.
"Nu sunt prea multe state care să fi anunţat că vor să coopereze cu FESF", a afirmat cancelarul german Angela Merkel.
BCE a refuzat să asigure finanţare care să crească puterea de foc a fondului, iar în aceste condiţii UE s-a îndreptat către ţările cu mari rezerve financiare din afara zonei euro, precum China.
Liderii lumii nu au reuşit nici să ajungă la un angajament clar privind majorarea resurselor FMI pentru a fi utilizate la finanţarea FESF, una dintre propunerile făcute pentru a îmbunătăţi capacitatea de apărare în faţa crizei, angajându-se doar să pună la dispoziţia instituţiei fonduri suplimentare dacă va fi necesar, potrivit Reuters. Guvernele aşteaptă mai multe detalii despre planurile europene de combatere a crizei datoriilor, înainte de a se angaja să contribuie financiar, a afirmat Merkel.
Discuţiile legate de un rol mai mare al FMI în rezolvarea crizei europene au scos în evidenţă ţintele politice diferite ale economiilor emergente şi ale celor dezvoltate în condiţiile î