Europa de Est s-ar putea confrunta cu un deficit de finanţare odată cu retragerea lichidităţilor din regiune de către băncile din Vest, afectate de criza datoriilor suverane din zona euro, a avertizat, luni, directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, potrivit Bloomberg, scrie Mediafax.
În sistemele financiare din fostul bloc comunist persistă "falii mari", care amplifică impactul dependenţei ridicate de exporturi către Europa de Vest, a spus Lagarde, într-un discurs la Universitatea de Stat a Ministerului de Finanţe de la Moscova, după o întâlnire cu preşedintele Dimitri Medvedev.
Riscurile includ îndatorare externă ridicată şi împrumuturile în monedă străină, ambele finanţate de bănci din Europa de Vest, a spus şefa FMI.
"Dacă se intensifică furtuna în zona euro, Europa emergentă, cel mai apropiat vecin, va fi lovită grav. Atunci, băncile mamă din Europa de Vest, cruciale în menţinerea pe linia de plutire a economiilor din regiune, nu ar mai fi în mod sigur aici pentru a susţine creşterea şi stabilitatea acestor ţări", a avertizat Lagarde.
Creditorii care au finanţat creşterea economică puternică din Europa de Est înainte de criza din 2008 se află sub presiune din cauza deteriorării calităţii portofoliului de credite şi a încetinirii avansului economic. Regiunea a fost cea mai puternic lovită din lume după prăbuşirea Lehman Brothers în urmă cu trei ani şi se confruntă cu pericolul unei noi încetiniri puternice cauzate de criza zonei euro.
"Problema lichidităţii ar putea redeveni de actualitate, întrucât vedem cum unele bănci occidentale se retrag, îşi reduc activitatea sau expunerea", a spus directorul instituţiei internaţionale.
Remarcile şefului FMI au reluat avertismente ale Băncii Europene pentru reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), din octombrie, potrivit căreia presiunile asupra băncilor europene pentru creş