Ministerul Economiei nu a aprobat solicitarea Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Transilvania de a face un schimb de acţiuni la anumite companii din portofoliul în schimbul titlurilor pe care SIF-ul le deţine la IAR Ghimbav.
În acest context, preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală,spune că va continua demersurile în instanţă şi va bloca decizia Adunării Generale a Acţionarilor din vara anului trecut, prin care cele mai importante active ale IAR (printre care hala de montaj) au fost cedate companiei Eurocopter România.
Mai mult, Fercală spune că va cere despăgubiri şi Guvernului pentru că “miniştrii sunt puşi acolo să apere o avuţie naţională, nu să o dea unora sau altora, că aşa aş putea cere şi eu acţionarilor de la SIF Transilvania să îmi dea mie clădirea în care ne avem sediul”. “Aşa ceva nu s-ar fi întâmplat în Franţa, de exemplu”, a mai spus sursa citată. În plus, Fercală nu mai crede în anunţurile făcute de Guvern cum că numărul salariaţilor de pe platforma industrială Ghimbav va creşte. “Pe vremuri erau mii de angajaţi acolo, iar acum nu ştiu dacă mai sunt vreo sută”, a spus şeful SIF Transilvania pentru Bursa.
La începutul acestui an, reprezentanţii SIF Transilvania anunţau că au solicitat celor de la MECMA titluri în companiile Petrom sau Transgaz. Lucian Ionescu, șeful Direcţiei Portofoliu din SIF Transilvania, anunţa în primăvară că societatea îşi evaluează deţinerile de la IAR Ghimbav la un milion de euro. „Noi am vrut acţiuni la Petrom, dar cei de la minister ne-au spus că lansaseră deja proiectul de vânzare a deţinerilor statului pe bursă şi am fi încurcat procesul. Ceilalţi mici acţionari voiau acţiuni la Oil Terminal şi la Transelectrica, dar s-au lovit de aceeaşi problemă, aşa că în cele din urmă am decis să solicităm acţiuni la Transgaz”, spunea atunci Ionescu.
Ministerul Economiei nu a aprobat solicitarea Socie