Voturile cititorilor, ale redacţiei şi ale unui juriu de specialitate l-au clasat pe cardiologul Radu Căpâlneanu pe locul V în topul „Medici cu care Clujul se mândreşte".
Cardiologul şi totodată profesorul universitar Radu Căpâlneanu s-a născut la Cluj-Napoca şi este, asemenea filosofului Immanuel Kant, un om îndrăgostit de oraşul său natal. A fost întotdeauna de părere că „decât să pleci, e mai bine să faci ceea ce poţi, cu ceea ce ai, acolo unde eşti". În vârstă de 60 de ani, este director medical la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu" şi de numele său leagă în bună măsură renumele pe care îl are această unitate.
Iubeşte medicina şi consideră că e o diferenţă mare între cum se studia în vremea sa şi cum se studiază acum. „Noi am studiat în perioada comunistă când nu existau tentaţii şi opţiuni de petrecere a timpului liber şi, propriu-zis, nu aveam altceva de făcut decât să citim şi să studiem", povesteşte reputatul cardiolog.
„Mergeam la teatru, la concerte şi eram canalizaţi pe profesia pe care ne-o alegeam la sfârşitul liceului. Nu aveam cărţi de specialitate nici în română nici în limbi străine, iar centrele de copiere xerox erau strict păzite de teama de a nu se multiplica manifeste împotriva regimului. Era o adevărată victorie să xeroxezi o carte de specialitate", îşi mai aduce aminte profesorul.
Astăzi, punctează Căpâlneanu, se înţelege că „facultatea e facultativă". „Pe atunci se făcea prezenţa foarte strict în fiecare zi la fiecare curs. Concurenţa era atât de acerbă, încât eram convinşi că, dacă nu devenim profesionişti, atunci nu avem nicio şansă pe piaţa muncii. Eram şapte pe loc, iar acum nu se completează locurile", a remarcat medicul.
În ciuda faptului că a intrat la medicină în urma unui examen foarte greu, Radu Căpâlneanu este de părere că admiterea severă nu e o garanţie că facultatea va scoat