Coaliţia de guvernare condusă de Angela Merkel a decis să reducă o serie de taxe şi impozite începând din 2013, măsură prin care populaţia şi companiile vor economisi şase miliarde de euro.
După luni de dispute şi tensiuni politice, coaliţia aflată la guvernare în Germania a decis să reducă o serie de taxe şi impozite (printre care şi impozitul pe venit), măsură prin care contribuabilii vor economisi, doar în 2013, două miliarde de euro.
În urma negocierilor dure, coaliţia a decis că reducerea taxelor poate fi aprobată doar dacă, în acelaşi timp, se vor majora contribuţiile sociale, iar statul va trebui să-şi asume investiţii mai mari în infrastructură, simplificarea procesului de recrutare de lucrători calificaţi străini şi mai mult sprijin financiar pentru aceia care au copii în grijă.
„Este un pas înainte în ceea ce priveşte mai multă corectitudine în sectorul fiscal, însă, în acelaşi timp, este o măsură care consolidează creşterea economică a Germaniei“, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Mai multe voci au afirmat însă că noul plan este doar o modalitate prin care Angela Merkel încearcă să „cumpere“ mai mult sprijin pentru coaliţie, care, în ultima perioadă, a suferit tot mai multe înfrângeri la alegerile locale. În plus, aceştia numesc planul o contrapondere pentru toate contribuţiile către fondul de urgenţă şi sprijinul acordat ţărilor îndatorate din UE (Grecia, Irlanda, Portugalia), în timp ce nemulţumirea nemţilor faţă de aceste practici creşte. Potrivit celor mai recente sondaje, mai bine de 50% din populaţie doreşte renunţarea la euro şi întoarcea la marcă.
În timp ce alte economii dezvoltate se afundau în criză, Germania a avut anul trecut o creştere economică de 3,4%, reprezentând cel mai mare avans economic de la reunificare. Planul a fost simplu. Stimulare pentru creşterea producţiei industriale. În 2009,