Se spune ca este mai usor sa previi decat sa tratezi dar, cum un bine nu-l poti face fortat, ramane la latitudinea fiecaruia felul in care stie si poate sa se fereasca sau sa se trateze atunci cand sunt in plina "desfasurare" bolile de sezon, mai ales raceala, acum foarte frecventa si care se transfera, fara efort si gratuit totodata, de la o persoana la alta.
Cu darnicie si bunatate, natura a pus la dispozitia oamenilor fel de fel de plante care sa-i fereasca de infectii, sa le intareasca imunitatea, sa-i vindece, la nevoie. Racelile de sezon care numai placute nu sunt si te pot scoate din rutinas tocmai in momente extrem de importante pentru viata ta se pot preveni printr-un regim de viata echilibrat, disciplinat, responsabil, dar si printr-un consum regulat, mai ales, in aceasta perioada, de alimente care, prin compozitia lor, iti pot intari imunitatea si te pot feri de infectii.
Ceapa si usturoiul, cele mai puternice antibiotice naturale, sunt cunoscute si apreciate inca din antichitate pentru proprietatile lor, iar cercetarile moderne n-au facut decat sa le confirme. Vitaminele, A si E, si mineralele ca potasiu, calciu, fier, sulf, fac din usturoi si ceapa niste legume importante pentru o alimentatie sanatoasa.
Ambele au proprietati antimicrobiene, detoxifica organismul si actioneaza ca niste antioxidanti foarte puternici, stimuland sistemul imunitar si reducand inflamatiile. Marii mancatori de ceapa nu fac niciodata gripa sau fac forme usoare care se vindeca repede, fara complicatii.
Un alt antibiotic natural, la indemana tuturor, este propolisul, care poate fi consumat mai ales sub forma de tinctura, cate 10 - 30 de picaturi, de doua - trei ori pe zi.
Tinctura de propolis poate fi procurata din piata, de la vanzatorii de miere de albine sau poate fi preparata si in casa de persoanele care au granule de