Sindicalistul Liviu Luca, reţinut astăzi pentru spălare de bani, ar fi încercat să obţină imunitate după mai multe demersuri pe care le-a făcut pentru a ajunge în Comitetul Economic şi Social (CES) European, mandat care i-a fost confirmat doar cu o lună în urmă.
Surse din cadrul Comitetului Economic şi Social European au declarat, pentru Adevărul Europa, că poziţia lui Liviu Luca în acest organism a fost validată, la Bruxelles, la ultima întâlnire a grupului, în urmă cu aproape o lună. Consiliul Uniunii Europene a decis, pe 10 octombrie, numirea lui Liviu Luca, din partea Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România FRĂŢIA ca membru în cadrul Comitetului Economic și Social European până la 20 septembrie 2015.
Citeşte şi
EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Bandiţelul lui Vîntu
Mandatul lui Liviu Luca de membru în CES-ul european a început după ce un post a devenit vacant prin plecarea lui Sorin Cristian Stan. Potrivit mai multor surse, Stan ar fi părăsit poziţia tocmai pentru a-i ceda locul lui Liviu Luca, iar "demersurile" pentru această mişcare au fost începute în primăvara acestui an.
Cel care i-a dat locul
"Speculaţii", a spus Stan. Dar de ce a renunţat la o poziţie bună după 30 de ani de activitate în mişcarea sindicală pe care ar fi putut să o reprezinte în capital Europei până în 2015. "M-am retras pentru că îmi place să-mi respect cuvântul. Am promis că voi împărţi mandatul", a declarat Stan pentru Adevărul Europa, explicând mişcarea cu Liviu Luca. Dar Luca mai trebuie şi el să împartă mandatul? "Nu. Îl are până în 2015. Iar până la proba contrarie şi ce spun procurorii sunt speculaţii", a adăugat Stan.
Imunitatea
Potrivit articolului 9 din statutul membrilor CES, există câteva privilegii de care consilierii comitetului se bucură în privinţa imunităţii în exreciţiul funcţiunii. „Orice restrângere a libertății p