Europa de Est s-ar putea confrunta cu un deficit de finanţare odată cu retragerea lichidităţilor din regiune de către băncile din Vest, afectate de criza datoriilor suverane din zona euro, a avertizat, luni, la Moscova, directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.
În sistemele financiare din fostul bloc comunist persistă „falii mari", care amplifică impactul dependenţei ridicate de exporturi către Europa de Vest, a spus Lagarde, într-un discurs la Universitatea de Stat a Ministerului de Finanţe de la Moscova, după întâlnirea cu preşedintele Dimitri Medvedev.
Riscurile includ îndatorare externă ridicată şi împrumuturile în monedă străină, ambele finanţate de bănci din Europa de Vest, a spus şefa FMI.
„Dacă se intensifică furtuna în zona euro, Europa emergentă, cel mai apropiat vecin, va fi lovită grav. Atunci, băncile mamă din Europa de Vest, cruciale în menţinerea pe linia de plutire a economiilor din regiune, nu ar mai fi în mod sigur aici pentru a susţine creşterea şi stabilitatea acestor ţări", a avertizat Lagarde.
Lagarde a recomandat Rusiei, cel mai mare exportator de energie din lume „să-şi refacă rezervele fiscale atât timp cât preţul petrolului rămâne ridicat".
Subsidiarele din Rusia ale băncilor străine, precum UniCredit sau Societe Generale, au început să transfere bani băncilor mamă încă de la mijlocul anului în contextul crizei, folosind „lichidităţi de la banca centrală" şi fonduri ale operaţiunilor din Rusia, a declarat la sfârşitul lunii octombrie Andrei Klepaş, secretar de stat în Ministerul Economiei de la Moscova.
Citeşte şi
Directorul FMI la Moscova, în căutare de bani